Здравейте.
Родих второто си дете преди два месеца. Още на втория час беше на гърда. Всичко вървеше нормално, докато след две седмици не получих мастит. Наложи се да пия три антибиотика, в следствие на които кърмата ми напълно спря. Минах на адаптирано мляко, като въпреки това се цедях през три часа. След като спрях да приемам лекарства, малко по-малко кърмата ми се възстанови.
Проблема ми е, че бебето не иска вече да суче от гърда. Налага ми се да се цедя и да давам от шише.
Опитах с протектори за гърди, опитах и без тях, в просъница да му дам, пробвах и първо от шише и после да го сложа на гърда, да го полюшквам, но за сега нямам успех.
Моля за съвети.
Благодаря.
Здравейте. Поздравления за упоритостта и за усилията които полагате за да кърмите детето си.
Ще разглеждам вашето дете като новородено, въпреки възрастта му. Тъй като в момента е нужно да го „научим“ как да се храни.
1. Препоръчвам да смените шишето – трябва да му е точно толкова трудно колкото от гърдата. Шише което е предназначено за кърмещи се бебета е на Медела _ Калма. Биберона е специфичен.
2. Предлагайте гърда на бебето в момент в който все още не е твърде гладно – още с първите сигнали за пробуждане – протягане на ръце и крака.
3. Съблечете бебето по пелена и вие също да сте без излишни дрехи навити под гърдата ви. Необходимо е да осъществите контакт кожа до кожа. Така бебето е спокойно и щастливо от контакта с вас.
4. Ако горното не помага, опитайте да дадете малко шише и след като задоволи силният глад – предложете гърда.
5. Когато предлагате гърда – не трябва да сте я цедили през последните два часа, за да има достатъчно силна струя.
Това са базови съвети без да съм виждала ситуацията.